اگر تاکنون ثبت دامنه برای وبسایت خود انجام ندادهاید، بهتر است بدانید که شما به عنوان مالک آن دامنه موظفید اطلاعاتی نظیر نام، آدرس پستی، کد پستی، شماره تماس، آدرس ایمیل و… را ارائه دهید. این اطلاعات در پایگاه دادههای رجیسترارهای بینالمللی ثبت و ذخیره میشوند. اگر کاربری قصد داشته باشد در مورد مالک دامنه اطلاعاتی کسب کند، میتواند به سایتهای هویز (Whois) مراجعه نماید و اطلاعات مربوطه را مشاهده کند. البته اطلاعات دیگری چون تاریخ ثبت دومین، تاریخ انقضای دامنه، Registrar (ثبت کننده دامین)، نام سرور، DNS های دامنه ، Registrant و … را نیز میتوانید از این طریق بدست آورید.
Whois چیست؟
این نوع وبسایتها امکان مخفی کردن اطلاعات مالک برای متقاضیان را ندارند. برای استعلام دامنههای ir نیز میتوانید به همین طریق عمل کنید ولی برای این کار یک وبسایت هویز ملی اختصاصی درنظر گرفته شده است که آدرس آن www.nic.ir/whois یا http://whois.nic.ir/ میباشد.
چطور هویز بگیریم؟
برای whois گرفتن تنها کافیست به آدرس مذکور مراجعه نمایید، در بخش پرس و جوی دامنه، نام و پسوند دامنه را وارد نموده، متن و اعداد نوشته در تصویر را وارد کنید و سپس گزینه پرس و جو را بزنید. اطلاعات کام مالک برای شما نمایش داده خواهد شد. در ادامه با میزبان سایت همراه باشید تا به بررسی اینکه چه اطلاعاتی نمایش داده خواهد شد و چه بخشهایی دارد، بپردازیم.
Whois با دامنه ir به چند بخش تقسیم میشود؟
Domain : نام دامنه ir موردنظر
Ascii : استاندارد رمزگذاری آمریکایی برای تبادل اطلاعات
در این بخش نام دامنه با کاراکترها و حروف لاتین نمایش داده میشوند. این اصطلاح در واقع کوتاه شده “American Standard Code for Information Interchange”است و در زمانهایی که در نام و عنوان دامنه از رمزگذرای استفاده شده باشد.
Remarks : اطلاعات مربوط به نام و آدرس کامل مالک دامنه ir در هنگام ثبت دامنه
Holder-c : شناسه کاربری صاحب دامنه ir (پیشنهاد میشود این شناسه را با شناسه مالکیت دامنه یکسان در نظر بگیرید.)
Admin-c : شناسه رابط اداری در دامنه ir (این شناسه دسترسیهای لازم برای انتقال مالکیت دامنه و … از پنل ایرنیک را دارد.)
Tech-c : شناسه مربوط به مسئول فنی (از طریق این شناسه امکان دسترسی به تنظیمات فنی، ثبتنام سرور، تغییر DNS و… را خواهید داشت که از whois ir قابل مشاهده میباشد.)
Nserver : در این قسمت از اطلاعات whois دامنه، نام دی ان اس (DNS) های مذکور نوشته میشوند. Nserver ها مشخص میکنند که دومین موردنظر از کدام شرکت سرویسدهنده میزبانی وب استفاده میکند و مقادیر آن بسته به تعریف Glue و رکوردهایی که دارد، میتواند متفاوت باشد.
Last-Updated : تاریخ آخرین بروزرسانیهای اطلاعات دامنه از جمله تغییرات DNS، تمدید دامنه، تغییر مالکیت، تغییر وضعیت دامنه.
Expire-date : تاریخ انقضای دامنه
Source : مرکز ثبتکننده دامین ir (ایرنیک)
NIC-HDL : شناسه صاحب دامنه در irnic (شناسه مسئول اداری دومین؛ در صورتی که خرید دامنه خود را از طریق یکی از نمایندگان ایرنیک تهیه کرده باشید؛ نه خود ایرنیک، در این بخش شناسه نماینده قابل مشاهده خواهد بود.)
Person : اسم و فامیل مالک دامنه (که در هنگام ثبت دامنه به ایرنیک ارائه دادهاید. در صورتیکه مالکیت از نوع حقوقی باشد، در یک سطر، عنوان Organization درج میگردد.)
Org : اسم شرکت نماینده NIC که دامنه را از طریق آن به ثبت رساندهاید یا مسئول اداری دامنه.
E-mail : آدرس ایمیل مسئول امور اداری دامنه
Address : آدرس مالک دامین ir
Phone : شماره تماس مالک یا مسئول اداری دامنه
با توجه به اطلاعاتی که در whois دامنه بهدست میآورید، می توانید مالک دامنه را شناسایی کنید در صورت فراموشکردن محل ثبت دامنه، انجام پیگیریهای لازم برای تمدید دامنه، میتوانید مسئول اداری دامنه را نیز از همین طریق شناسایی کنید و یا اینکه برای بازیابی رمز ورودتان به شناسه ایرنیک، ایمیل خود را بررسی نمایید.
امیدواریم که این مطلب برای شما کاربران عزیز مفیدواقع شده باشد. ممنونیم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. برای یادگیری و آموزش مطالب بیشتر لطفاً به وبلاگ میزبان سایت مراجعه کنید.