قطعاً شما کاربران عزیز در زمان خرید هاست و طراحی وب سایت با کلمه DNS یا Name Server برخوردهاید. یا نیم سرور چیست؟ Domain name system به چه چیزی گفته میشود؟ و…. شاید این کلمات را در گوگل جستجو کرده باشید و دنبال معنی و یا مفهوم کلی این کلمات باشید.
میدانید که دنیای وب بسیار گسترده و بیانتها میباشد اما برای ورود به آن باید از نام یک دامنه استفاده کنید. در این بخش از مقاله میزبان سایت تمام این مطالب را توضیح خواهیم داد پس با ما همراه باشید تا به پاسخ سؤالهای خود برسید:
DNS یا Domain Name System چیست؟
در ابتدا باید بدانید که کلمه DNS برگرفته و مخفف Domain Name System است. اگر بخواهیم به زبان سادهتر توضیح دهیم، دی ان اس وظیفه اتصال Dmomain یا نام دامنه به IP را دارد. این یعنی بهجای استفاده از نوشتن IP میتوانید نام دامنه را تایپ کرده و وارد دنیای وب شوید. حالا اگر بخواهید کاربردهای اصلی و روش انجام آن را ریزبهریز دنبال کنید حتماً ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید تا به دانش و اطلاعات شما درزمینۀ فناوری و تکنولوژی افزوده شود.
نکته
بهتر است برای درک بهتر در ارتباط با DNS ابتدا از نحوه شکل و کاربرد اولیه دامنه، IP و URL را درک کنید تا بتوانید DNS را بهتر پذیرش کنید.
تشکیل نام دامنه (نیم سرور) در دی ان اس
یکی از مهمترین موضوعاتی که باید به آن اشراف داشت دامنه است. نام دامنه یا Domain تشکیلشده بر اساس ساختاری است که توسط آن میتوانید به یک آدرس IP به سرور اینترنت متصل شوید که میزبانی وبسایت توسط آن انجام میشود.
مانند:
https://mizbansite.com
در اینجا Domain نام سایت ما میباشد.
شناخت ساختار DNS
همانطور که قبلاً اشاره کردیم برخی از کاربران عزیز URL را با نام دامنه اشتباه میگیرند. باید بدانید که این دو مورد باهم یک ترکیب نبوده و تفاوتهای بسیاری باهم دارند. بهطور مثال هر دامنه بهطورقطع باید از دو قسمت پسوند دامنه TLD و نام اصلی دامنه Domain تشکیلشده باشند.
مثال
کلمه Domain.me از دو بخش تشکیلشده است. در اینجا Domain نام دامنه و .me پسوند دامنه یا همان TLD است که برای سایت خود انتخاب میکنید. بدانید که پسوندهای دیگری مانند: .ORG , .NET , .COM , .info و .US نمونههایی دیگری هستند که کاربردهای مختلفی دارند.
اما جالب است بدانید که تمامی نام دامنهها تحت اختیار ICANN میباشد. وظیفه شرکت ICANN نگهداری و مسئول ایجاد نامهای دامنه و شمارههای اختصاصی کاربرانی هست که باید در امنیت کامل باشند.
برای اینکه بتوانید یک دامنه بسازی و آن را ثبت کنید میتوانید از طریق رجیسترا و ثبت کنندههای دامنه استفاده کنید. پس برای ثبت دامنه خود همین حالا از طریق ثبت دامنه میزبان سایت با هزینهای مقرونبهصرفه اقدام به ثبت Domain خود کنید. در اینجا شما متوجه شدهاید که نام دامنه از نام حقیقی و یک پیوند یا TLD تشکیل میشود.
Subdomain چیست؟
سطح سومی هم در دامنه وجود دارد که به آن ساب دامین میگویند. برای اینکه بهتر متوجه شوید به مثال زیر توجه کنید:
مثال:
Blog.mizbansite.com
در این مثال .com بهعنوان سطح اول و پسوند دامنه به شمار میرود.
Mizbansite را سطح دوم دامنه مینامیم.
Blog اینجا ساب دامین میزبان سایت، دامنه سطح سوم شناخته میشود.
نکته
تمامی سرورها نام دامنه را شناسایی نمیکنند و تنها از IP Address استفاده میکنند. آدرسهای IP بهطورمعمول با 50، 63، 201، 97 و … شناخته میشوند.
اتصال دامنه به DNS
همانطور که گفته شد Domain Name System را بهطور مخفف DNS میشناسند که معنای فارسی آن سیستم نام دامنه میباشد. در حقیقت شامل گستردهای از سرورهای تخصصی DNS است که یک هدف را دنبال میکنند. البته بهصورت یک پایگاه از دادهها کار میکنند به شکل سادهتر از آن بهعنوان دفترچه تلفنهایی برای اتصال به آدرسهای آی پی با نام دامنه شناخته میشوند.
چرا DNS با اهمیت و مهم است؟
قبلتر توضیح دادیم که DNS همان دفترچه تلفن اینترنت است. بارها برایتان اتفاق افتاده است که شخصی را میشناسید اما شماره تلفن او را به یاد نمیآورید. برای این امر سریع به سمت دفترچه تلفن رفته و شماره وی را که قبلاً در آن ثبتشده پیدا میکنید. حال کار دی ان اس درواقعیت چنین عملی را در اینترنت به شما ارائه میدهد.
زمانی که شما آدرس سایت https://mizbansite.com را در نوار جستجوی مرورگر خود وارد کنید رایانه از DNS برای اتصال به سرور نام دامنه را به آدرس IP تبدیل میکند. اگر اتصال دی ان اسبرقرار نشود شما تنها میتوانید وبسایت موردنظر را با کمک از مستقیم IP Address مشاهده بفرمائید.
نحوه تنظیم دی ان اس
زمانی که شما برای خرید هاست و میزبانی وب اقدام میکنید، برای تنظیم DNS یا Name Server و سرورها بر روی دامنه باید مراحلی را انجام دهید:
DNS و تنظیمات آن برای دامنه بینالمللی مثل: .com
بهعنوانمثال زمانی که هاست خریداری میکنید دی ان اس های ارسالی به شکل زیر میباشد:
ns1.irandns.com
ns2.irandns.com
شما باید در ابتدا برای تنظیم DNS و یا مدیریت دی ان اس در قسمت کاربریتان پرتال را وارد کرده و قسمت ذخیره را فشار دهید. سپس بعد از گذشت زمان کوتاهی بهطور خودکار تنظیم میشود.
تنظیم DNS بر روی دامنههای ایرانی .ir
برای تنظیم کردن DNS بر روی دامنهایران یا .ir باید از طریق زیر اقدام کنید و مراحل آموزش را قدمبهقدم انجام دهید:
روش کار DNS یا Name Server
زمانی که شما دامنهای مانند mizbansite.com را مشاهده میکنید رایانه سعی میکند مراحلی را دنبال کند تا آدرس یک وبسایت که برای انسانها قابلخواندن و درک باشد را با IP که یک ماشین بتواند بخواند تبدیل کند.
قدم نخست * درخواست اطلاعات
قدم اول زمانی اتفاق میافتد که شما در یک مرورگر دامنهای به نام https://mizbansite.com را جستجو میکنید. نخستین جایی که رایانه شروع به پیدا کردن میکند کش های محلی DNS میباشد. کش های محلی آخرین اطلاعاتی از وب سایتهایی هستند که شما آنها را قبلاً مشاهده کردهاید. هنگامیکه در کش ها جواب شما را یافت نکرد برای پیدا کردن محل جدید نیاز به اجرا DNS دارد.
قدم دوم * پرسش از سرورهای DNS یا Name Server بازگشتی
هنگامیکه کش های اطلاعاتی ذخیره نشده باشند در حافظه رایانه، شروع به جستجو در سرورهای DNS بازگشتی از ISP میکند. درواقع این رایانههای متخصص پیدا کردن DNS یا Name Server را بهجای کاربران انجام میدهند. چراکه سرورهایی که پاسخدهنده کاربران هستند کش هایی را در حافظه خود ذخیره میکنند. سپس عملیات جستجو متوقفشده و اطلاعات لازم به کاربر برگشت داده میشود.
قدم شوم * پرسش از سرورهای نام اصلی
زمانی که پاسخی از طرف سرورها ایجاد نشد، آنها جستجو را در نامهای اصلی آغاز میکنند. DNS یا Name Server رایانهای است که وظیفه پاسخ دادن به سؤالات یا Query ها درباره دامنهها را دارا میباشد. مانند: آدرس IP .
قدم چهارم * پرسش از سرورهای نام TLD
TLD یا همان سرورهای نام اصلی با مشاهده اولین بخش درخواست کاربران شروع به خواندن دامنه از سمت راست به سمت چپ میکنند. بهطور مثال عبارت www.mizbansite.com باعث گشتن سرور با دامنههایی که از پسوند سطح اول بهره میبرند میشود و ما را به سمت .com جهت میدهند.
قدم پنجم * پرسش از سرورهای DNS یا Name Server معتبر
در این مرحله سرورها با مشاهده قسمت دوم درخواست ما بهطور مثال www.mizbansite.com جستجو را به شکل محسوسی به سرورهای که مرتبط با نام دامنه ما میباشند سوق میدهند. این را بدانید که سرورهای DNS یا Name Server در مورد تمامی اطلاعات هر دامنه مسئولیت داشته و آنها را در قسمت رکوردهای DNS نگهداری میکند.
قدم ششم * بازیابی رکورد
Name Server ها پاسخگو درخواستها میباشند و تمامی اطلاعات و A Record مرتبط با دامنه mizbansite.com را از کل سرورهای نام معتبر جستجو میکنند و در حافظه کش این رکورد را ذخیره میکنند. حال اگر کاربر دیگری درخواستی مبنی بر رکورد این هاست داشته باشد پاسخهای بازگشتی توسط سرور نام ارائه میشود و دیگر نیازی به جستجوی دوباره نیست.
قدم هفتم * دریافت پاسخ
در این مرحله پاسخ شما در A Record وجود خواهد داشت و سرور بازگشتی آن را به رایانه شما انتقال میدهد. حال رایانه کاربر در حافظه کش رکورد را ذخیره کرده و IP Address را توسط رکورد میخواند.
در ادامه اطلاعات مدنظر شما به مرورگر انتقال پیداکرده و یک اتصال را به وب سرور انجام میدهد و اینجا آغاز راه دریافت اطلاعات از وبسایت میباشد. جالب است بدانید که تمامی این فرآیندی که برای شما کاربران عزیز بیان شد تنها در چند صدم ثانیه اتفاق میافتد.
رکوردهای دی ان اس یا Name Server
لازم به ذکر است که رکوردها انواع زیادی دارند و هرکدام از آنها وظیفهای را بر عهده گرفتند. این رکوردها عبارتاند از:
• MX
• CNAME
• NS
• TTL
• TXT
امیدواریم که این مطلب برای شما کاربران عزیز مفیدواقع شده باشد. ممنونیم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. برای یادگیری و آموزش مطالب بیشتر لطفاً به وبلاگ میزبان سایت مراجعه کنید.