شاید تابحال اسم لینوکس Linux به گوش شما هم خورده باشد؛ اما با توجه به اینکه چندین تعریف در مورد Linux وجود دارد، نتوانستهاید تعریفی دقیقی برای آن بیابید. میتوان گفت لینوکس یک هسته سیستم عامل است که از چندین مؤلفه تشکیل شده و یک سیستم عامل چندکاره و چندکاربره است.
در ادامه با میزبان سایت همراه باشید تا این مورد را مورد بررسی قرار دهیم؛ اینکه لینوکس چیست؟ همه چیز در مورد لینوکس را می توانید در این مطلب بخوانید.
لینوکس چیست؟ از لینوکس چه میدانید؟
سیستم عامل لینوکس یکی از قدرتمندترین سیستم عامل های موجود در بازار است و مدتهاست که پایه و اساس دستگاههای شبکههای تجاری بوده است، اما در حال حاضر پایه اصلی زیرساختهای سازمانی است. لینوکس در ابتدا یک سیستم عامل منبع باز (Open Source) و آزمایشی بود که در سال ۱۹۹۱ برای رایانهها منتشر شد، اما در سیستمهای زیربنایی خودروها، تلفنها، سرورهای وب و شبکه مورد استفاده قرار گرفت.
توسعه لینوکس
این سیستم عامل در ابتدا با هدف عمومی شدن به صورت Open Source عرضه شد؛ سازنده آن پس از انتشار ساخت لینوکس از تمامی توسعه دهندگان و متخصصان رایانه تقاضا کرد با هدف گسترش این پروژه عمومی روی آن کار کنند.
این فراخوان با استقبال برنامه نویسان مواجه شد و پس ا مدتی کوتاه هزاران متخصص اقدام به بهبود آن کردند. تاکنون بیش از چهارصد هزار نفر روی لینوکس کار کردهاند و بخشهای زیادی به آن اضافه کردهاند که این امر به دلیل انعطافپذیر بودن آن است.
هسته Linux
هر سیستم عاملی دارای هسته یا کرنل و رابط بین نرمافزار و سختافزار سیستم است. میتوان گفت وظیفه انجام کارهای اساسی را هسته یا کرنل برعهده دارد. Linux در واقع پایین ترین سطح اجزای نرم افزاری یک سیستم محسوب میشود و در صورت آسیب دیدن این قسمت، امکان استفاده از مابقی نرم افزارها از بین خواهد رفت.
یکی از اصلی ترین وظایف هسته لینوکس اتصال منابع سیستم به سایر برنامههای موجود در سیستم است.
وظایف هسته سیستم عامل لینوکس
هسته سیستم عامل Linux دارای وظایف متعددی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:
- زمانبندی
- ذخیره سازی دادهها (سیستم عامل Linux دادهها را در حافظهای که با دسترسی تصادفی کار میکند یا حافظه دائمی یا در فایل سیستم مجازی ذخیره می کند.)
- دسترسی به شبکه کامپیوتری
- پشتیبانی و استفاده از ابزارهای ورودی و خروجی مانند موس (Mouse) ، صفحه کلید (Keyboard)، وب کم و فلش USB
- امنیت (امنیت منابع، کاربران و گروههای مختلف کاربری)
کاربردهای لینوکس
Linux از نظر امنیت به جایگاهی خوبی دست یافته است؛ به همین دلیل معمولاً در شبکههای کامپیوتری خصوصاً در بخش فایروال Firewall از این نوع سیستم عامل استفاده می شود. Linux در بخش های متعددی همچون تلفن های هوشمند و وسایل الکترونیکی به دلیل اینکه توجه به نیاز کاربران را در راس کار خود قرار داده است،
مورد استفاده میگیرد. حضور پررنگ این سیستم عامل را میتوانید در صنایع مختلف مشاهده کنید. از لینوکس در زیرساختهای بسیاری از نرم افزارهای معروف همچون MySQL، آپاچی (Apache)، پی اچ پی (PHP)، پایتون (Pyton) و … استفاده میشود.
مورد پر استفاده دیگر در اینترنت و شبکه است؛ به نحوی که می توان گفت از هر ده شرکت میزبانی وب و ارائه دهنده خدمات هاست (Hosting) شاید پنج شرکت ا سیستم عامل لینوکس استفاده کنند.
مزایای سیستم عامل Linux
به دلیل اینکه Linux توسط بیش از هزاران توسعه دهنده ساخته شده، تا حد زیادی به نیازهای کاربران پاسخ میدهد. امکانات مختلفی در این نوع سیستم عامل قرار گفته که باعث میشود لینوکس کاربران و طرفداران بسیاری در سرتاسر دنیا پیدا کند. در ادامه به معرفی و اشاره به برخی مزایای استفاده از لینوکس خواهیم پرداخت.
-
رایگان بودن
این سیستم عامل به دلیل متن باز بودن و اینکه بصورت رایگان در اختیار کاربران قرار می گیرد، نسبت به بقیه سیستم عامل ها از مزیتی بسیار ویژه برخوردار است؛ زیرا هزینه اضافهای برای کاربر استفاده کننده از آن نخواهد داشت. همچنین نرمافزارهای Linux نیز به صورت کاملاً رایگان در اختیار قرار میگیرند.
-
امنیت بالا
باز هم به دلیل اینکه این سیستم عامل متن باز است و همواره افراد بسیاری بر روی امنیت و مشکلات آن مشغول به کار و هستند؛ حفرههای نا امن به سرعت مسدود خواهند شد. میتوان گفت این سیستم بسیار امن و قابل اطمینان است و افراد میتوانند با خیال راحت از سرورهای لینوکسی با سطح امنیتی فوق العاده استفاده کنند.
بنابراین دیگر دلیلی برای نگرانی از بابت ایجاد اشکالات سیستمی و خطاهای امنیتی وجود ندارد. به بیان دیگر؛ در صورتی که از Linux استفاده کنید، دیگر نیازی به خرید و نصب آنتی ویروس ندارید.
-
سرعت بالا
این سیستم عامل سبک باعث شده سرعت آن نسبت به دیگری سیستم عامل ها بالاتر باشد. در لینوکس منابع سیستم مانند پردازنده، حافظه و رم دیگر برای راهاندازی سیستم عامل سنگین صرف نمیشود. بنابراین سرعت سیستم کاهش پیدا نمیکند.
-
پشتیبانی قوی
لینوکس به دلیل متن باز بودن و ساخته شدن توسط هزاران توسعهدهنده و برنامه نویس از سرتاسر دنیا؛ بطور مداوم از نظر امنیت، سرعت، بروز مشکلات، افزایش امکانات و ویژگیها و… مورد بررسی قرار گرفته و در صورت بروز مشکلات، آنها را رفع به سرعت برطرف میکنند.
مشکلاتی نظیر باگ، خطا و اشکالات سیستمی، حفرههای امنیتی و بروز نقصهایی در سیستم عامل، توسط این توسعهدهنده ها در بروزرسانی های بعدی به زودی برطرف میشود.
-
عدم نیاز به نصب درایور
برای استفاده از ویندوز باید درایورهای لازم را روی سیستم نصب کرد در حالی که Linux چنین نبوده و نیازی به نصب درایور ندارد. بیشتر درایورهای لازم در این سیستم گنجانده شده و دیگر شما نیاز به نصب آنها نخواهید داشت.
امیدواریم که این مطلب برای شما کاربران عزیز مفیدواقع شده باشد. ممنونیم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. برای یادگیری و آموزش مطالب بیشتر لطفاً به وبلاگ میزبان سایت مراجعه کنید.